More foraging than farming【栽培より採取】

 These wild azuki beans are called Yabutsuru-azuki. Yabu means bush and Tsuru means vines. In the years we improved Azuki beans more productive. 


Today, we can forage these yabutsuru-azuki beans every year, without cultivating the soil, without sowing the seeds, without any labor except harvesting.

The size is smaller, but I consider one seed is one life. 
Wild plants should have stronger life energy. 



ヤブツルアズキを収穫しています。

小豆の原種と言われている小さなつる性の豆

黒く見えますが濃い紫色で、煮汁は小豆と同じピンク色です。

味は小豆よりコクがあって美味しく感じます。

種を蒔くことも、土を耕すことも、何もせずにただ毎年収穫して食べるだけ。

自生している植物の生命エネルギーもとれる。

重さや大きさに関わらず、小豆一粒とヤブツルアズキ一粒は同じ一つの命で
むしろ自生しているヤブツルアズキの方が生命エネルギーが高いのでは?
と思ったりします。