More foraging than farming【栽培より採取】
These wild azuki beans are called Yabutsuru-azuki. Yabu means bush and Tsuru means vines. In the years we improved Azuki beans more productive.
Today, we can forage these yabutsuru-azuki beans every year, without cultivating the soil, without sowing the seeds, without any labor except harvesting.
The size is smaller, but I consider one seed is one life.
Wild plants should have stronger life energy.
ヤブツルアズキを収穫しています。
小豆の原種と言われている小さなつる性の豆
黒く見えますが濃い紫色で、煮汁は小豆と同じピンク色です。
味は小豆よりコクがあって美味しく感じます。
種を蒔くことも、土を耕すことも、何もせずにただ毎年収穫して食べるだけ。
自生している植物の生命エネルギーもとれる。
重さや大きさに関わらず、小豆一粒とヤブツルアズキ一粒は同じ一つの命で
むしろ自生しているヤブツルアズキの方が生命エネルギーが高いのでは?
と思ったりします。